50 jaar judo in Slagharen
- Published in Hoogtepunten
Op 14 Oktober 2006 vierde de huidige Slagharense afdeling van de BSV "Anbergen" haar 50 jarig bestaan. Een historisch moment in de geschiedenis van Slagharen.
Hoe is het allemaal begonnen. Het aanbod van sporten in 1956 was niet zo bijzonder groot in Slagharen, buiten voetballen bij EMMS werd er veel vrije tijd doorgebracht in de natuur, de jeugd was veel buiten. Voor het uitgaan was je aangewezen op de vele cafés die Slagharen kende. Je kon er buiten drinken ook biljarten en kaarten. In een van die cafés is de judovereniging Nage-No-Kata geboren. Nou ja café het was Hotel Kleine Staarman. De uitbater was wijlen Ben Kleine Staarman. Hij kreeg regelmatig bezoek van een zekere Spermon, vertegenwoordiger in worst Dhr. Spermon gaf in zijn vrije tijd judolessen. Van Dhr. Spermon hoorde Dhr. Kleine Staarman dat er in Hollandscheveld een cluppie was wat al judo boefende maar dat niet meer kon bestaan wegens leden gebrek. Ze trainden indertijd bij cafe Fieten. Staarman benaderde op zijn beurt een paar vaste klanten waaronder de huidige judoleraar Gerard Anbergen. 'Is dat niet iets veur oe Geert um dat hier op te zetten'. En het leek Geert wel iets. Er werd geïnformeerd in Hollandscheveld bij Fieten maar er was nog een probleem, het toenmalige cluppie had nog een schuld naar de uitbater Fieten toe van 146 gulden. (voor achterstallig salaris trainer), dat salaris bestond uit 2 kop koffie en een uitsmijter voor elke keer dat er les gegeven werd. Verder was er nog een kleine schuld aan zaalhuur en voor het materiaal moest nog betaald worden. Het materiaal bestond uit een judomat, (losse biezen matten van 2 centimeter dun, een zeil en planken om het geheel bij elkaar te houden). Honderd zesenveertig gulden was in die tijd veel geld. Ben Kleine Staarman wou het niet voorschieten, maar hij had wel een goed idee, ga eens naar 'de slippe', wijlen Bernard Schlepers indertijd een zeer bekende dorpsgenoot, die wil het vast wel voorschieten. Bernard Schlepers wou inderdaad wel voorschieten, hij vroeg wel meteen wanneer hij het bedrag terug kreeg.
Gestart werd met judolessen in het gymlokaal van de oude openbare school, een pracht accommodatie voor die tijd, een zaal met een grote potkachel in de hoek. Gelukkig lag er een houten vloer in, dat brak enigszins je val op die biezenmatten van 2 cm. De clubnaam werd Nage-No-Kata dat 'vorm van het werpen' betekend.
De judo was in het begin niet erg populair in Slagharen er vielen nog al wat blessures in de begin periode, elke week was er wel wat, het ging er soms ruig aan toe.
Trainers kwamen er ook, maar ook zonder trainers werd er getraind in de begin periode. In de jaren 60 werd de club lid van een judobond, er waren er in die tijd een stuk of vier bonden in Nederland. Nage-No-Kata werd lid van de NAJA en viel onder district Noord. De bondsfunctionarissen probeerden wat structuur aan te brengen in de jonge vereniging. Structuur bijvoorbeeld in de examens eisen voor een hogere band. Het gebeurde in die tijd dat de examinator op je ging liggen en je in de houdreep vast pakte en riep 'vechten' jonge, 5 minuten lang vocht je als een leeuw om uit die houdgreep te komen, dat lukte natuurlijk nooit, afkloppen was er niet bij ook al werd je plat gedrukt. Je slaagde echter wel voor die hogere band, omdat je gevochten had als een leeuw en niet afgeklopt had.
Eind jaren 60 begon de club echt goed te draaien, het ledental groeide en men presteerde zich regelmatig aan de plaatselijke bevolking door middel van demonstraties, en mee te doen aan wandeltochten die werden georganiseerd door wandelvereniging 'Frisse Moed' Slagharen.
Later werd er weer veranderd van organisatie en ging De club over naar de NJJA met Tilburg als hoofdzetel. Eind jaren 70 ging de club over naar de BBN wat nu de huidige JBN is, de enige Judobond die door het CRM en de NSF werd erkend. De club heeft ook veel trainers gekend, onder anderen, buiten Dhr. Spermon uit Emmen om, Jan van der Hulst uit Hoogeveen, Piet Schonewille uit Enschede, mede oprichter Gerard Anbergen uit Slagharen en Nico Nijkamp uit Hoogeveen. Zowel Nico Nijkamp en Gerard Anbergen namen in het jubileum jaar afscheid als trainers, na respectievelijk 25 en 50 jaar de club te hebben gediend.
Op14 Oktober 2006 was het echt feest in Slagharen voor de jubilerende judo vereniging. In sporthal 't Noorderslag werd het 50 jarig bestaan gevierd. Het werd niet alleen een feest voor genodigden, ook de judoka's kwamen aan hun trekken, niemand minder dan Mark Huizinga kwam naar Slagharen om in de morgenuren een judoclinic te verzorgen voor de leden van de BSV "Anbergen" Hoofdsponsor van dit gebeuren was EURO MACHINERY .B.V. uit Gramsbergen.
Aansluitend vond er op zaterdag 14 Oktober 2006 in de foyer van sporthal " ´t Noorderslag" Turflaan 1 7776 BJ te Slagharen van 15.00uur-18.00uur een receptie plaats voor genodigden, trainers, leden en oud leden. Er heerste een gezellige drukte en vanzelf sprekend had een uigebreide foto reportage grote aandacht van de vele bezoekers. Menig jeugd herinnering werd weer opgehaald en nog eens uitvoerig op nieuw verteld, waarbij de lach spieren danig op de proef werden gesteld.